Teaterforedraget sætter fokus på pårørende, til personer med psykiske sygdomme, deres livsvilkår og de konsekvenser, ansvaret og belastningen som pårørende kan have.
Med en unik og dybdegående formidling, der kombinerer førstehåndsberetning, teatermonologer, vidensformidling og publikumsinddragelse via samtalefacilitering, håber vi at skabe mere dialog, åbenhed og bevidsthed om de pårørendes vilkår samt bryde tabuer og stigmatisering omkring psykisk sygdom og det at være pårørende.
Teaterforedraget kort fortalt:
I teaterforedraget stiller teaterleder og skuespiller Lene Storgaard som fortæller sin personlige historie til rådighed. Hun giver et råt og ærligt indblik i hendes 30 år som pårørende til sin nu afdøde bror, der led af paranoid skizofreni.
Skuespiller Simon Hilmoine spiller stærke monologer, som repræsenterer sanseerindringer baseret på Lenes historie, og facilitator Lisette Rasmussen guider publikum gennem teaterforedraget, præsenterer fakta og viden om pårørendes belastningsgrad samt faciliterer en reflekteret dialog publikum imellem.
Desuden leder hun en spørgsmålsrunde, hvor publikum har mulighed for at stille spørgsmål til de medvirkende.
Teaterforedraget består af:
- en dokumentaristisk del – fortælling af personlig historie
- en kunstnerisk del – teatermonologer baseret på virkelige oplevelser
- fakta og viden om pårørendes helbred og livsvilkår
- guidet reflekteret dialog og spørgsmål
Teaterforedraget er til jer i psykiatrien, og det øvrige sundhedsvæsen, der arbejder med mennesker med psykiske sygdomme og deres pårørende.
Det er også for jer, der arbejder eller er frivillige i pårørendeorganisationer.
Køb teaterforedraget i forbindelse med sundhedsfaglig uddannelse og efteruddannelse eller som et led i kurser, temadage og arrangementer.
Teaterforedraget er til:
- Fagfolk der vil have indblik i pårørendes livsvilkår, og som ønsker at implementere denne viden i deres arbejds-hverdag.
- Pårørendeorganisationer der arbejder for bedre vilkår for pårørende til mennesker med psykiske sygdomme og deres kære.
Foredraget varer ca. 120 minutter og har ingen særlige krav til lokaler.
Faciliteringsdelen bliver tilpasset din kontekst, så dit publikum får det rette udbytte.
Bestilling af Teaterforedraget:
Kontakt teaterleder Lene Storgaard for en indledende snak.
Foredraget tilbyder:
- Dybdegående, ufiltreret indsigt gennem førstehåndsfortælling
- Empatisk indlevelse via teatermonologer
- Bryd tabu og stigmatisering
- Viden, dialog og refleksion
Dybdegående, ufiltreret indsigt gennem førstehåndsfortælling
Hvordan påvirker det en helt almindelig velfungerende familie, at et familiemedlem bliver psykisk syg?
Lene Storgaard leder os råt og hudløst ærligt gennem hendes egen personlige fortælling som pårørende til hendes bror, som i over 30 år led af paranoid skizofreni.
Vi følger med Lene og hendes familie fra den idylliske barndom, inden hendes bror blev syg, til hans alt for tidlige død efter 30 års benhårdt sygdomsforløb.
Konsekvenserne af sygdommen er allestedsnærværende og belastningen slider på alle medlemmer af familien, der hver især og sammen forsøger at få livet til at fungere på godt og ondt.
“Jeg forsøgte at hjælpe helt ovre fra Kbh. Jeg agerede alle mulige roller i form af psykolog, støtteperson, mægler, rådgiver, kontaktperson, motivator, researcher på al form for hjælp, støtte og rettigheder. ” (fra teaterforedraget – når dine kære rammes af psykisk sygdom).
Empatisk indlevelse via teatermonologer
Fortællingen brydes op med korte teatermonologer baseret på Lenes personlige oplevelser, spillet af skuespiller Simon Hilmoine. Disse mere følelsesladede indblik er designet til at transportere publikum ind i oplevelsen af at være pårørende, separeret fra den mere dokumentariske fortællerdel.
Bryd tabu og stigmatisering
Du er ikke alene.
Der kommer langsomt mere fokus på pårørende, men der er stadig lang vej endnu, før både tabuer og stigmatiseringer er brudt, og at vi som samfund kommer et sted hen, hvor sygdom ikke avler mere sygdom.
Teaterforedraget kan både give sundhedsfagligt personale indsigt i hvor høj belastningsgraden faktisk kan være for de pårørende, samt give pårørende mulighed for at spejle sig i andres oplevelser, reflektere med andre pårørende og derved føle sig mindre alene.
“Pårørende kan opleve tabu, tavshed, fordomme eller manglende forståelse fra omgivelserne, som kan have betydning for deres trivsel og opleves som en yderligere belastning”.* En af os, pårørende
Viden, dialog og refleksion
Vores facilitator, Lisette, guider os igennem foredraget. Hun åbner med en introduktion til forestillingen og fakta om danskere med psykiske lidelser og deres pårørende. Til slut faciliterer hun en reflekteret dialog, hvor publikum i samtale med hinanden overvejer indtryk fra og udbytte af teaterforedraget og får mulighed for at dele deres overvejelser i plenum og stille spørgsmål.
Bestilling af Teaterforedraget:
Kontakt teaterleder Lene Storgaard for en indledende snak.
Sådan startede det:
Ideen til Teaterforedraget Når dine kære rammes af psykisk sygdom er inspireret af Teater Hvide Rums forestilling “Pårørende” fra 2015.
I foråret 2023 skrev Lisette en valgfagsopgave i Psykologiformidling: “Når dine kære rammes af psykisk sygdom: Et teaterforedrag, Psykoedukation via Lecture Performance”, som bl.a. baserede sig på Lenes pårørende-historie. Heraf udsprang den endelige idé til teaterforedraget.
Teater Hvide Rum afholdt herefter et prøve-foredrag den 4. maj 2023 i Lyngby Frivilligcenter, hvor Lene fortalte og læste op, ud fra et foreløbigt manuskript, for at afprøve konceptet foran pårørende og fagfolk. Lisette deltog fra publikums-siden og gav feedback på processen.
Prøveforedraget blev afholdt i samarbejde med en pårørendevejleder for Lyngby-Taarbæk Kommune, Center for Social Indsats. Det var en givende oplevelse med positiv respons fra deltagerne, og det var samtidig startskuddet på det nuværende projekt. Lisette og Lene har siden sparret og udviklet på projektet sammen.
Premiere og turné:
Teaterforedraget afholder premiere den 29. november 2024 i Stalden på Krudttønden, København. Herefter spiller vi for Bedre Psykiatri Holbæk/ Odsherred og SIND Holbæk-Odsherred-Kalundborg i Odsherred.
Efterfølgende arbejder vi på salg af og turné med teaterforedraget i hele Danmark. Selve turnéen starter fra april 2025. Kontakt os gerne hvis I er interesserede i, at vi skal komme og spille hos jer.
Vil du samarbejde?
Kontakt teaterleder Lene Storgaard for en indledende snak.
Hver tredje dansker opfatter sig selv som pårørende til én med psykisk sygdom. (38 pct.)
(Bedre Psykiatri)
Op imod hver tredje pårørende til mennesker med psykose opfylder kriterierne for PTSD.
(Bedre Psykiatri)
Mere end 30% af pårørende er klinisk depressive, og 80 procent rapporterer om en eller anden form for byrde og stress
(Bedre Psykiatri)
Ca. 60 % af pårørende til patienter med debuterende psykose er emotionelt udmattede, og ca. 78 % af pårørende har en høj grad af udbrændthed.
(Bedre Psykiatri)
85 % pårørende giver udtryk for, at den syges tilstand påvirker de pårørendes evne til at arbejde.
(Bedre Psykiatri)
64 pct. af forældre til børn med psykisk sygdom har svært ved at opretholde et socialt liv.
(Bedre Psykiatri)
Pårørende til mennesker med psykisk sygdom har 39 % forøget risiko for at dø tidligere sammenlignet med restbefolkningen.
(Bedre Psykiatri)
I Danmark er mindst 20.177 børn og unge søskende til en bror eller søster i behandlingspsykiatrien og i risiko for at blive såkaldte ‘skyggebørn’, som fungerer som en ekstra voksen, undertrykker egne aldersvarende behov og er i højrisiko for mental mistrivsel.
(Børns Vilkår)
40 % af pårørende er utilfredse med dialogen med personalet ifm. behandlingen af den psykisk syge, og 17 % er meget utilfredse. 14 % oplever, de slet ikke inddrages.
(Bedre Psykiatri)
Baseret på belastningsgrad (meget og en del belastet) er mere end 593.000 danskere over 18 år pårørende til en person med psykisk sygdom.
(Bedre Psykiatri)
Ca. 333.000 børn i Danmark mellem 0-17 år har mindst én forælder med psykisk sygdom.
(Bedre Psykiatri)
Mindst 52.300 børn og unge er søskende til barn/ung i alderen 0-17 årige som er registreret med psykiatriske diagnoser.
(Bedre Psykiatri)
Tallene taler for sig selv.
Med dette teaterforedrag ønsker vi at påvirke denne samfundsudfordring i en positiv retning.
Spørgsmål og booking:
Teaterleder Lene Storgaard
TLF (+45) 22760237
Mail: Lenestorgaard78@gmail.com
Holdet bag:
Teaterleder, skuespiller, manuskriptforfatter, fundraiser og producent: Lene Storgaard
Instruktør: Adam Brix (fortællerdelen)
Instruktør: Martin Norén (monologdelen)
Skuespiller: Simon Hilmoine
Facilitator: (BA.Psych, Stud.KA,Psych, Procesmoderator, coach og udviklingskonsulent) Lisette Rasmussen
PR og markedsføring: Mia Elisabeth Nielsen
Foto i banner:
Asger Korsgaard Jensen.
Praktisk information:
Varighed:
Ca. 120 minutter.
Scenekrav:
Ingen specifikke scenekrav
Mørklægning:
Ingen mørklægning
Strøm:
Ingen specifikke strømkrav.
Mikrofon:
Ved store arrangementer:
1 håndholdt mikrofon og 3 headset mikrofoner
Kontakt:
Teaterleder og skuespiller Lene Storgaard
TLF (+45) 22760237
Mail: Lenestorgaard78@gmail.com